Умро Срђан Калембер – један од оснивача Звезде

Умро Срђан Калембер – један од оснивача Звезде

Један од оснивача и легенди КК Црвена звезда, Срђан Калембер умро је у уторак у 88.години живота у Београду.

"Чика Срђа Калембер остаће упамћен као члан првог тима КК Црвена звезда, који је под зидинама Малог Калемегдана освојио девет узастопних титула првака државе, али и као човек који је својим понашањем, стилом игре, и држањем на најлепши начин носио све оно што Црвена звезда као клуб представља", наводи се на сајту Црвене звезде.

Срђан Калембер је рођен 5. јуна 1928.године у Сарајеву, тадашњој Краљевини СХС, а већ са 18 година освојио је прву титулу. Као крило црвено-бијелих, био је важан члан тима који је у наредних осам година освајао титуле, а својим лепршавим начином игре, био је један од разлога због којих су трибине на Малом Калемегдану, које је иначе за КК Црвена звезда пројектовао и изградио његов ујак, биле пуне из недјеље у недјељу.

За Црвену звезду, Срђан Калембер је одиграо 108 утакмица до 1955.године, и у том периоду постигао је 734 поена. У истом периоду наступао је за репрезентацију Југославије (47 утакмица) на Европским шампионатима 1947 и 1953.године.

Послије играња у Црвеној звезди, преселио се у Француску, гдје је наступао за екипу Нанта, а касније се посветио тренерском послу, био је тренер мушке и женске екипе Југоспластике, касније и КК Слога. У Сплиту је освојио и куп Југославије са сениорском екипом.

Осим по својим мајсторијама на терену, Срђа Калембер остаће упамћен и као један од оснивача СД Црвена звезда и кошаркашкашке секције црвено-бијелих, присутан на првом чувеном састанку у Делиградској улици у Београду, на коме је и зачета идеја о настанку СД које је добило име – Црвена звезда.

Послије одласка у пензију живио је повучено у свом стану код Ташмајданског парка. Још за живота, Срђан Калембер је сву своју документацију, слике и историјску грађу везану за наш клуб, завјештао КК Црвена звезда.

Срђан Калембер биће сахрањен у петак у 12.30 часова у породичној гробници на Новом Гробљу у Београду, изјављивање саучешћа је од 11.30 часова у капели на Новом Гробљу.

"Чика Срђо, нека ти је вечна слава, и хвала за све што си учинио на нашу Црвену звезду!", додаје се на сајту српског и регионалног шампиона.

IZVOR; glassrpske.com

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »