Свети Сава – школска слава прослављена у Перту

Свети Сава – школска слава прослављена у Перту

У суботу, 30. јануара 2016. године, ученици школе српског језика и дечјег клуба при Спортско-културном центру Србија на Дајанели у Перту, достојно имена највећег српског светитеља, обележили су овај велики српски празник – Савиндан и своју, школску славу.

Ову малу свечану академију отворили су водитељ програма Милена Хубана и учитељ ове школе Мирјана Драговић, која је припремила програм и рецитал. Након химне Светом Сави, Мирјана је прочитала краћу биографију Светог Саве и осврт на светосавље, истакавши да је светосавље не само смер у богословској мисли или национално-теолошка идеологија како га неки опредељују, већ јединствен начин и суштина бивствовања срспског народног бића, проистекла из основа и својстава православног хришћанства и тежњи ка духовности, саборности, 

Светосавско благо

Други део рецитала припао је ученицима школе српског језика, који су одрецитовали биографију Светог Саве прилагођену дечјем узрасту и неколико песама о Светом Сави. Присутни су били одушевљени рециталом, који су на веома завидном нивоу извели малишани. Тако су они присутнима одржали праву малу лекцију како се достојанствено негује традиција и језик својих предака. Осим тога, они су за ову пригоду посетиоцима приредили и малу изложбу цртежа с ликом Светог Саве.

У програму је учествовао ансамбл Русичи из руске заједнице, чести гости наших манифестација, и српска дечја фолклорна група Полетарац из Рокинхама, на челу с кореографом Бранком Јаношевић. На крају рецитала председник центра Србија Слободан Бајић је свој присутној деци поделио пакетиће, а Мирјана Драговић им је припремила табеле с азбуком.
Пристутни су после рецитала могли да уживају у богатој традиционалној домаћој закусци коју су припремили родитељи, односно маме ученика ове школе, а потом и у забавном делу програма, када је госте забављао музичар-композитор и текстописац Дуле Такач-Тамбурица.

IZVOR; srpskiglas

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »