Budva: Iz "morskog dobra" viri skandal

Budva: Iz

Najavljeno poništavanje tendera za zakup kupališta diglo veliku buru duž budvanske rivijere. Potencijalni zakupci prete prijavama. Filipović zbog ovog slučaja napustio SDP

BUDVA - Najavljeno poništavanje tendera za zakup velikog broja plaža na području Budve, Bara i Tivta izazvalo je buru negodovanja, kako onih koji su uredno konkurisali, tako i pojedinaca kojima se ovaj postupak Javnog preduzeća "Morsko dobro" nikako ne dopada, jer donosi štete.

Budvanin Ljubomir Filipović, doskorašnji potpredsednik opštine, obavestio je Ranka Krivokapića, predsednika SDP-a, partije kojoj je do sada pripadao, da napušta stranku. Jedan od glavnih razloga tome je neslaganje s potezima direktora "Morskog dobra" Mihaila Đurovića i predsednika Opštinskog odbora SDP-a.

- Informacije kojima raspolažem, iskustva zakupaca iz Budve, kao i obrazloženje koje stiže iz JP "Morsko dobro" govore mi da je najavljena odluka o poništavanju tendera skandalozna. Ona šteti, dakako, i partiji kojoj sam pripadao,i može imati i teže posledice po nju - rekao je Filipović, koji je nedavno odbio ponudu Đurovića da bude potpredsednik OO SDP Budva.

Reagovali su i Budvani, njih dvadesetak koji su dostavili ponude za zakup plaža, na najavljeno poništavanje tendera. Oni su pozvali glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zaustavi najavljeno ponavljanje oglasa i spreči manipulacije u "Morskom dobru" .

Potencijalni zakupci kažu da bi najavljena odluka dovela do nezapamćene situacije i "štelovanja" rezultata konkursa.

- Već je sada poznato ko je koliko ponudio za zakup plaže ili pak dela veće plaže - kažu oni koji su konkurisali. Tako se nekome, verovatno svesno, pravi prostor da na ponovljenom tenderu zakupi kupališta na koja je "bacio oko". Dovoljno je, recimo, samo da ponudi koju hiljadu više i dobije zakup.

SPORAN MINISTROV SINU Budvi se uveliko, istina nezvanično, priča da postoje sumnje da se tender poništava jer na njemu "nije uspeo" sin ministra za održivi razvoj i turizam Branimira Gvozdenovića. Ministrovog sina opozicija i potencijalni zakupci povezuju s britanskom firmom koja vodi jedno od najlepših kupališta, a za koju je Nikolić ponudio četiri puta više novca od Engleza ili onih koji se prave Englezi.

Dvojica Budvana Danilo Nikolić i Đorđe Popović, kako su javili lokalni mediji, najavili su podnošenje krivičnih prijava protiv nadležnih u JP "Morsko dobro". Oni su ponudili najviše novca za plažu "Ričardova glava", između stare Budve i hotela "Avala", znatno više od dosadašnjeg zakupca. Ukoliko bude ponovnog "nadmetanja", najavili su i odštetne zahteve od preduzeća koje gazduje najužim pojasom uz more.

Javili su se odgovorni iz "Morskog dobra". U saopštenju koje su potpisali direktor Mihailo Đurović i njegovi saradnici stoji da su "naknadno utvrdili" da je došlo do propusta. Kažu da javni poziv za tender nije bio usklađen sa odlukama Upravnog odbora, odnosno da je tražena "pogrešna" poreska prijava.

- Navedena greška čini formalni nedostatak postupka koji bi mogao usloviti naknadno poništenje odluka eventualno donetih na osnovu takvog poziva. Mogle bi, dakle, nastati štete po buduće korisnike i posledice po normalno funkcionisanje kupališta. Iz tih razloga je zaustavljen postupak vrednovanja ponuda, sa čime je upoznat Upravni odbor - stoji u pomenutom saopštenju.

Hoće li tužilac Katnić, koji već mesecima "češlja" razne budvanske afere u kojima je opština oštećena za desetine miliona evra, stići u "Morsko dobro", čije je sedište u Budvi, i zaustaviti obaranje tendera, ili će pak formalne greške za koje nisu krivi oni koji su konkurisali biti ispravljene na drugom oglašavanju, ostaje da se vidi.

 

izvor: novosti

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »