Kako da napravite kefir

Kako da napravite kefir

Kako da ovaj izvor zdravlja sami stvorite u vašoj kuhinji? Lako!

Većina vas je čula za ovu čudesnu "gljivu", odnosno mikroorganizme koji se svakodnevno prebacuju iz jedne teglice u drugu, pri čemu se dodaje novo, odnosno procedi i popije staro kefirno mleko. 

Za što je sve dobro kefirno mleko? 

Naime, od novonastalog kefira možete imati višestruku korist, budući da ublažava upale, poboljšava probavu, jača imunitet, čisti organizam, i pomaže prilikom mršavljenja. 

Ukoliko i vi želite da napravite svoj napitak, svakako treba da nađete svoje prvo zrnce za uzgoj ove kulture. Tako sve počinje. 

Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive. Kefirna zrnca, koja izgledom podsećaju na kuvani karfiol, po sastavu su mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida i sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. 

Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mleku i nemaju rok trajanja, mogu živeti večno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez naučnog odgovora. Količina oko pola velike kašike zrnaca dovoljna je za 3 dl mleka. 

Zrnca prelijte kravljim ili kozjim mlekom i ostavite u tegli poklopljeno 24 sata. Kad se mleko zgusne, kefir je gotov. 

Dobro promešajte celu smesu, zatim sve procedite kroz cediljku. Zrnca iz cediljke ponovo ubacite u novo mleko, a tečni sadržaj koji je ostao, popijte. Možete ubacite i semenke lana.


izvor: b92

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »