Промоција књига у Српском Гласу

Промоција књига у Српском Гласу

Промоција књига “Братунац- хроника једне младости“ аутора Жељка Продановића и „Приручник за цинкарење“ др. Петра Пјешивца одржана у просторијама Српског гласа

У суботу, 6. фебруара у 19.30 часова Српски глас је врата својих просторија у Оак Парку отворио многобројним посетиоцима који су дошли на промоцију књиге “Братунац” аутора Жељка Продановића и књиге “Приручник за цинкарење” Др. Петра Пјешивца.

О књизи су говорили господин Небојша Симић, господин Борис Трбић, оба аутора и моја маленкост.

Аутор Жељко Продановић нам je у свом књижевном делу протканом историјом и властитим искуствима представио слику Братунца кроз прозу, поезију, анегдоте и визуелну уметност, Књига “Братунац” тече питко попут народних предања блиских нашем менталном склопу.

Наш народ је створио један ментални склоп да једино усмена реч може да преживи на географском положају попут нашег, где су разне војске харале и палиле, а оно што је документовано на папиру горило заједно са нашим религијским објектима и осталим споменицима наше историје.

Аутор записује своје емоције и сећања, и самом својом писаном речју удише живот неким будућим народним предањима на које подстиче читаоца, водећи га ролеркостером емоција.

Растерећена од мржње и осуда које срећемо у медијима и историји када су ови крајеви у питању, књига је проткана објективношћу, хуманошћу, љубављу, сетом и поукама веома битним за живот у глобалу, на којим год се координатама ове планете ми налазили у датом тренутку.

Љубитељи писане речи на промоцији у просторијама Српског гласа

Љубитељи писане речи на промоцији у просторијама Српског гласа

Аутор Др. Петар Пјешивац нам из сличне перспективе, која је дислоцирана из матице и премештена у дијаспору, представља неку другу димензију света. Он нам у књизи Приручник за цинкарење представља свет који је социјално, економски и политички оптерећен разним моралним, неморалним и аморалним нормама правилима и законима.

У причи о сину и мајци аутор се стратегијом цинкарења као “сурогатом исповести” како нам сам каже, обрачунава са унутрашњим непријатељем и наводи читаоца на критичко преиспитивање исправности широко прихваћених појмова добра и зла, па и саме истине и истинитости.

Посетиоци су искористили прилику да добију потписе од аутора, а неки и да купе књиге

 

Посетиоци су искористили прилику да добију потписе од аутора, а неки и да купе књиге

Цинкарење се се свим својим негативним призвуцима у овој књизи користи као синоним за “исповест”- исповести као јасне стратегије отварања душе и скидања терета, која појединцу омогућава комплетну рекапитулацију живота.

“Ово и јесте роман-исповест којим се највише отварам читаоцу”, рекао нам је Др. Петар Пјешивац.

Гости су били позвани да остану на забави која је уследила после једночасовног излагања говорника, тако да је промоција књига “Братунац” и “Приручник за цинкарење” окончана пријатним тоновима музике, разговором и плесом.
Организатори вечери се захваљују посетиоцима који су се, као и увек, одазвали у великом броју, као и свима онима који су допринели на било који начин учествовали у организацији и својим трудом подржали овај догађај.

Фото: Владимир Милојевић
Миле Михајловић

IZVOR; http://srpskiglas.com.au/

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »