Tasovac: S optimizmom gledam u budućnost srpskog filma

Tasovac: S optimizmom gledam u budućnost srpskog filma

Tokom dvodnevne posete jednom od najznačajnijih svetskih festivala, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sreo se sa srpskim autorima i filmskim profesionalcima čiji filmovi učestvuju na 66. Berlinalu.

Ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova - Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboarda, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i sa predsednikom Eurimagesa Jobstom Plogom, sa kojima je razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni. 

Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom, i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem Festivalu. 

U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste Festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film. 

Povodom svoje posete, ministar Tasovac je izjavio: 

"Berlin je uz Kan i Veneciju najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi. Berlin nije samo umetnička manifestacija već i jedan od najvećih marketa filmske industrije. Pristupanje Srbije Kreativnoj Evropi, usvajanje poreskih olakšica za inostrane producente, novi Upravni odbori i direktori Filmskog centra Srbije i Kinoteke, priprema novog Zakona o filmskoj umetnosti i ostalim audiovizuelnim delima, saradnja sa grupacijom za film Privredne komore Srbije, kao i najveći budžet ikada izdvojen za film od 600 miliona dinara, daje nam pravo za puno optimizma ne samo za budućnost srpskog filma već i svih drugih oblasti kulture koje smo kao Ministarstvo kulture i informisanja počeli uspešno da sistemski uređujemo. Sve to je dobar znak koji govori o tome koliko su kultura, umetnost i kulturne industrije istinski bitne za naše društvo." 

Beogradska publika će na ovogodišnjem FEST-u prvi put videti čak 11 filmova sa Berlinala. Film Nikole Ljuce Vlažnost, učesnik ovogodišnjeg Berlinskog Foruma, otvoriće 44. Beogradski međunarodni filmski festival.


izvor: b92

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »