Gordana, ipak, izašla iz jazbine, Medeni najavio proleće

Gordana, ipak, izašla iz jazbine, Medeni najavio proleće

Posle jutarnjeg nećkanja mečka iz beogradskog zoološkog vrta izašla je iz jazbine. Sa druge strane, medved Medeni u Palićkom zoološkom vrtu od ranog jutra je na nogama i uz slast je pojeo svoj prvi obrok, što bi trebalo da je znak da je zimi kraj.

Uprkos tome što nije isprva nije izašla iz jazbine niti se budila, mečka Gordana je kasnije tokom dana odlučila da izađe i pojede nešto, što bi, prema verovanju, trebalo da znači i kraj zime.

„Medveđa meteorologija“

Prema narodnim verovanjima, ako medved na Sretenje izađe iz brloga i na sunčan dan se uplaši od svoje senke i vrati u jazbinu, zima će trajati još šest nedelja. U suprotnom, treba brzo očekivati prolećne dane.

 

Prema rečima Jožefa Ezveđa, mečka Gordana stara je oko 17 godina, odličnog je zdravlja i u dobroj je kondiciiji, ali za razliku od medveda u divljini ona nije imala pravi zimski san i često se budi i zimi, tako da nije pouzdan metereolog.

Ezveđ smatra da je razlog za to što živi u zatvorenoj sredini, ali i da globalno zagrevanje utiče na njeno ponašanje.

Njeni česti izlasci zimi, kako kaže, mogu da predskazuju proleće, međutim njen biološki sat najverovatnije joj govori da nije još vreme da izađe.

Medeni najavio proleće
 

Osim Gordane, i medved Medeni u Palićkom zoološkom vrtu rado je danas izašao iz jazbine i pojeo svoj prvi obrok. Radoznalo je istraživao svoju teritoriju i uživao u šetnji vrtom posle kiše.

To bi, prema verovanjima, trebalo da znači da je zimi došao kraj. Doduše, prave zime sa velikim snegom gotovo da i nije bilo na Severu Bačke. I danas je na Paliću zabeleženo prijatnih 12 stepeni.

 

izvor: rts

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »