Pogledajte kako se napaja internet

Pogledajte kako se napaja internet

Kablovi koji nam omogućavaju da koristimo internet razvučeni su pod vodom između svih kontinenata, pogledajte video.

Animirana "mapa svih internet kablova", koju je napravio Business Insider, pokazuje kablove koji su razvučeni širom planete, kroz koje "živi" internet. Prvi transatlantski kabl razvučen je između Severne Amerike i Irske 1850. godine, kako bi prenosio telegrafske signale. Danas pod vodom "leži" 890.000 kilometara kablova, koji bi mogli da "opašu" planetu 22 puta.

Od 300 trenutno razvučenih kablova najduži je dugačak oko 39.000 kilometara i spaja 39 tačaka od Nemačke do Koreje. Kablovi koji su smešteni na najdubljim tačkama leže na dubini od oko 8.000 metara ispod površine mora. Kablovi kroz koje "struji internet" debeli su manje od pet centimetara i prenose preko 99 odsto internacionalnog internet saobraćaja.

Srbiji su najbliži kablovi koji se spajaju sa Crnom Gorom i Hrvatskom, u tačkama Bar (kabl Krf-Bar), Dubrovnik (kabl Adria-1) i Umag (kabl Italija-Hrvatska).

Da bi se kabl ostavio potrebni su meseci planiranja i stotine miliona dolara koje se utroše za izvođenje radova. Više o temi pročitajte na SAJTU.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebook-u, Twitter-u i Instagram-u.

Izvor: Business Insider.

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »