VLADIKA SE PREIGRAO Kako je sprečeno da SPC postane ruska marioneta

VLADIKA SE PREIGRAO Kako je sprečeno da SPC postane ruska marioneta

Srpska pravoslavna crkva učestvovaće na Saboru pravoslavnih crkava sveta koji počinje sutra na Kritu uprkos pokušaju Ruske crkve da minira ovaj skup.

Kako “Blic” saznaje, glavni igrač Moskovske patrijaršije u ovom slučaju bio je vladika bački Irinej, koji je i portparol SPC. Prema stavu većine vladika, ovakvim angažmanom vladika bački je bukvalno pokušao da izvede puč unutar SPC.

 

A evo kako se ta drama odvijala u prethodnim danima i kako ju je naposletku presekao patrijarh Irinej, uz podršku mladih vladika.

Ruska hegemonija

Moskovska patrijaršija nedeljama nastoji da sabotira Sveti i veliki sabor pravoslavnih crkava koji se održava od 17. do 26. jula na Kritu, i želi da se na njemu ne okupe patrijarsi i episkopi svih 14 pravoslavnih crkava.

Ruska crkva bi, naime, da zadrži svoju hegemoniju u pravoslavnom svetu, da bude prva i glavna, a ne želi da primat na zasedanju ima carigradski patrijarh Vartolomej, kao prvi među jednakima. U ostvarivanju tih ciljeva, Srpska crkva je, uz Bugarsku, trebalo da bude ruska marioneta.

Kiril, patrijarh moskovski i sverusijski
Foto: FacebookKiril, patrijarh moskovski i sverusijski

Ruska jerarhija je svoj slučaj čak htela da ojača i medijskom kampanjom. Pojedini visoki predstavnici Ruske crkve su se pojavili u određenim medijima i javno hvalili našu i Bugarsku crkvu jer su se, navodno, pridružile Ruskoj u bojkotu pravoslavnog sabora.

Tu se priči pridružio i vladika bački Irinej. On je, kao portparol SPC, pre nekoliko dana na sajtu SPC objavio javno pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da SPC “oseća teškoću” i da neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru. Prema vladici bačkom, takva odluka je bila doneta na zasedanju majskog Sabora SPC, ali i Sinoda SPC 6. juna.

 Patrijarh Irinej reagovao je nakon što je dobio pismo episkopa ohridskog Jovana sa poptpisima još dvadesetak vladika u kojem je starešina SPC upozoren na sve šta se dešava.

Osim što nije! Kako “Blic” saznaje, Sinod nije doneo takvu isključivu odluku, kao ni prethodno majski Sabor. Naprotiv - upravo je vladika bački Irinej sa mitropolitom Amfilohijem u Švajcarskoj aktivno učestvovao u utvrđivanju pravilnika i dnevnog reda predstojećeg skupa na Kritu.

Šok u SPC

Javno pismo vladike bačkog šokiralo je celu Srpsku crkvu. Prema saznanjima “Blica”, tog dana je i jedan zapanjeni službenik Patrijaršije proveravao kod patrijarha srpskog da li se ide na Krit, na šta je dobio potvrdan odgovor.

Zvanično je prvi reagovao arhiepiskop ohridski Jovan, koji je patrijarhu Irineju uputio pismo koje je, kako saznaje “Blic”, potpisalo još dvadesetak episkopa. U njemu se navode svi negativni aspekti propuštanja Svepravoslavnog sabora i ističe pometnja koju su proizveli politički motivisani pritisci ruske jerarhije.

Vladika bački Irinej
Foto: N. Mihajlović / RAS SrbijaVladika bački Irinej

Vladika bački Irinej nije otvoreno imenovan u pismu, ali se navodi: “Samo jedan čovek bacio je pod noge Sabor, sabornost i patrijarha”.

Patrijarh Irinej je naposletku, poštujući odluku majskog Sabora SPC i uvažavajući argumente mladih vladika, juče sazvao prošireni Sinod na kojem je SPC odlučila da učestvuje na Svepravoslavnom saboru, odnosno potvrdila svoju ranije donetu odluku koju je pomutio vladika bački.

- Činjenica je da je ovom odlukom patrijarh srpski Irinej pokazao veliku hrabrost. Činjenica je i da će mnogi zlonamerno pokušati da inputiraju da je ova odluka zapravo “ne” Rusima. Istina je, međutim, da je Srpska crkva rekla “da” pokušaju da se pravoslavni svet okupi, sabere, da budemo jedinstveni, a ne razjedinjeni - kaže za “Blic” jedan od vladika SPC.

Spor oko Vatikana

Vaseljenski patrijarh Vartolomej
Foto: Tanjug/APVaseljenski patrijarh Vartolomej

Moskovska patrijaršija je ovom kampanjom ugrozila nameru da se pravoslavne crkve, iako pomesne, dogovore da se odluke vezane za pravoslavlje ubuduće donose jedinstveno, a ne kao dosad - svaka crkva posebno.

Cilj Sabora na Kritu je uspostavljanje kohezije i jedinstva pravoslavlja, počev od najobičnijih svakodnevnih pitanja, poput drugog braka, posta, dijaloga sa Katoličkom crkvom.

 Patrijarh Kiril blizak Putinu

Moskovski patrijarh Kiril, vrhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve, na toj poziciji je od 2009. godine. Blisko sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ruska vlada je progurala niz zakona od kojih je Crkva imala korist, a 2011. Kiril je dobio i rezidenciju u Kremlju, kao blizak vladin saradnik. M. Pejić

- Pravoslavlje je izgubilo univerzalnost i ovaj Sabor je to trebalo da povrati. Srpska crkva nije nikada bila izolacionistička, niti će biti. Ali, ni privezak nikome. Uvek smo za dijalog i jedinstvo - poručuje jedan od vladika koji je doputovao u Beograd na jučerašnji sastanak na kojem je potvrđen put predstavnika SPC na Krit.

Činjenica je da Srpska crkva van Srbije uživa veliki ugled, ne samo u pravoslavnom svetu. Upravo na to je do sada nekoliko puta zaigrala Moskovska patrijaršija, ali je to i zloupotrebila. Jedan od poslednjih u nizu primera je vezan i za dijalog sa Vatikanom ili dolazak pape. Taj prvi susret SPC sa papom bio je onemogućen zbog stava Moskve da ruski patrijarh treba da ima primat i u tom slučaju.

MOGUĆE JE I POVLAČENJE SA SKUPA NA KRITU

Patrijaršija SPC u Beogradu
Foto: L. Gedošević / RAS SrbijaPatrijaršija SPC u Beogradu

SPC je juče posle sastanka u Patrijaršiji saopštila da ide na Krit, ali i da ukoliko na velikom Saboru bude odbijeno da se “uzmu u razmatranje sva postavljena pitanja, problemi i nesuglasice, predstavnici SPC biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje toga Sabora i da se na taj način pridruže crkvama koje su već odsutne”.

- Imajući svest o veličini i značaju Sabora na Kritu, naša Crkva želi da u duhu crkvograditeljstva doprinese da i ovaj Sveti i veliki sabor ispuni kriterijume i meru istinskih sabora iz istorije pravoslavne crkve, i tako opravda svoj naziv - navedeno je juče posle sastanka u Patrijaršiji SPC.

 SABOR ĆE BITI ODRŽAN

- 17. juna počinje Veliki sabor na Kritu na kome bi trebalo da se okupe predstavnici 14 pravoslavnih crkava
- 26. juna završava se skup svih pravoslavnih crkava.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da će istorijski sabor svih pravoslavnih crkava biti održan, iako je dolazak otkazala Rusija, kao četvrta pravoslavna crkva koja neće prisustvovati skupu u junu na Kritu. Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, patrijarh Vartolomej rekao je da se nada da će crkve koje su odlučile da ne učestvuju promeniti mišljenje.

SPC zahteva da problemi i pitanja ne samo SPC, nego i onih crkava koje su otkazale učešće na Saboru, moraju biti razmatrani na ovom Saboru.

- U tom cilju, Sveti i veliki sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika. Tek sa punim konsenzusom Sabor se može smatrati Svetim i velikim - navode u SPC.

IZVOR: Blic

 
Srbija online
 

 

O srbijaOnline.com

Ko je i šta je serbiaonline.com.

procitaj još »
Pomoc u radu

Ako imate neka pitanja i nejasnoce u vezi sa radom portala, tu smo za Vas.

FAQ »